30 Ekim 2009 Cuma

FIRINDA ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


İç malzemesi:
-Pirinç (2 su bardağı)
-Soğan (4 adet orta boy)
-Çam fıstığı (2 çorba kaşığı)
-Kuşüzümü (2 çorba kaşığı)
-Karabiber (2 çay kaşığı)
-Yenibahar (1 tatlı kaşığı)
-Kuru nane (2 çorba kaşığı)
-Şeker (1 çorba kaşığı)
-Tuz ( 1 çorba kaşığı)
-Su (1.5 su bardağı sıcak su)
-Tarçın(1 tatlı kaşığı)
-Dolma biber (1 kilo) -1 su bardağı kadar zeytinyağı
Yapılışı:Zeytinyağı tencereye koyulur.Çam fıstıkları içine atılarak hafif kavrulur.İnce kıydığımız soğanlar ilave edilerek kavurma işlemine devam edilir.Diğer tarafta pirinç sıcak suyla 5 dakika ıslatılarak beklenir.Soğuk suda iyice yıkanan pirinçler soğana ilave edilir.10 dakika kadar beraber kavrulur.Sırasıyla karabiber,yenibahar,tarçın,tuz,şeker,nane ve kuş üzümü pirinç karışımına eklenerek karıştırılır.Üzerine 1.5 su bardağı sıcak su ilave edilir.Kısık ateşte 10 dakika kadar pişirilir.İç malzeme ılıdıktan sonra dolma biberlerin içi doldurulur.Domatesin kabuk kısmından parcalar kesip kapak şeklınde acık kalan kısmı kapatılır.Fırın kabına yerleştirdiğimiz biberlerin üzerine 1 çorba kaşığı silme şeker ve tuz ,yarım çay bardağı zeytinyağı ve 1 bardak sıcak suyu ilave ederek 200 derecede fırında 15 -20 dakika pişirilir.AFİYET OLSUN:)


Zeytinyağlı dolmaların temel iç malzemesi aynıdır.Hazırladığınız iç malzemeyi patlıcan,domates,kabak, yaprak,kabak çiçeği,kırmızı biber dolmalarında da kullanabilrisiniz.Fırın yerine ocak üzerinde de aynı şekilde pişirebilirsiniz. Fırında piştiğinde pirinçlerin yumuşak olma riski daha az olur.Yaprak sarmasını sadece tencerede ocak üzerinde pişirebiliriz.Yaprak sarmasını pişirilirken 1 limon suyu ilave edilir.Yaprağın daha lezzetli pişmesini sağlar.İç malzeme hazırlanıp deepfrize koyularakta sonradan istediğiniz dolmayı yapabilirisiniz.:)

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN DOLMASI

TARİFİ YUKARIDAKİ MALZEMEYLE AYNIDIR.SADECE FIRINDA DEĞİL TENCEREDE ATEŞ ÜZERİNDE BİRAZ SU,ZEYTİNYAĞI,TUZ VE ŞEKER İLAVE EDİLEREK PİŞİRİLMESİ GEREKİYOR.
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

İÇ MALZEMEMİZ YİNE AYNIDIR.TENCEREDE ÜZERİNE BİRAZ SU ,ZEYTİNYAĞI ,TUZ, ŞEKER İLAVE EDİLEREK VE LİMON SIKILARAK PİŞİRİLİR.

25 Ekim 2009 Pazar

KÖFTELİ PATETES DİZMESİ


MALZEMELER

-5-6 adet patetes
-2 adet domates
-2 adet dolmalık biber
-2 yemek kaşığı salça
-1 çay bardağı kadar sıvıyağ
-Tuz

Köftesi için

-500 gr kıyma
-1 adet soğan
-1 yumurta
-Karabiber,kimyon,yenibahar(Hazır köfte harçlarıda kullanılabilir.)
-2 dilim kadar bayat ekmek içi
-Maydonoz
-Tuz

YAPILIŞI

Pateteslerin kabukları soyularak elma dilimi şeklinde doğranır.Tencerenin dibine sıra sıra dizilir.
Köfte malzemesi karıştırılıp resimdeki gibi şekil verilir.Pateteslerin arasına dizilir.Domates ve biberlerde elma dilimi şeklinde kesilir ve aralarına dizilir.Diğer tarafta salça sıvıyağda hafif kavrulur üzerine 3 su bardağı kadar sıcak su ve tuzu koyularak kaynatılır.Kaynayan bu salçalı su dizdiğimiz pateteslerin üzerine dökülerek pişirilir.AFİYET OLSUN:)

ZEYTİNYAĞLI PATLICANLI PİLAV

MALZEMELER

-1 kase pirinç
-1 büyük soğan
-2 adet patlıcan
-2 çorbakaşığı dolmalık fıstık
-Karabiber,yenibahar,tarçın (1 çay kaşığı kadar)
-1tatlı kaşığı şeker
-2 tatlı kaşığı tuz
-1 çaybardağı kadar zeytinyağı

YAPILIŞI

Patlıcanlar küp küp doğranır 10 dakika tuzlanıp bekletilir.Yıkayıp suyunu sıktığımız patlıcanlar sıvıyağda kızartılır.Diğer tarafta pirinçler sıcak suda ıslatılılarak 2-3 saat bekletilir.Tencereye zeytinyağını ilave ederek üzerine soğanlar doğranır.Fıstıklarda eklenerek kavrulur.Islattığımız pirinçler soğuk suda yıkanarak suyu süzülür ve soğana ilave edilerek kavrulur.Kavrulduktan sonra baharatlar, tuz ,şeker,kızarttığımız patlıcanlarda eklenerek üzerine suyu eklenir.Pilavı 1-2 saat kadar dinlendirip ılık olarak servisi yapılır.AFİYET OLSUN:)
TÜRK KAHVESİ NASIL PİŞİRİLİR?


• Türk kahvesi 3 kez kaynatılır. İlk kaynamadan sonra alınan kısım kahvenin köpük kısmıdır. İkinci kaynatmadan kahvenin tatlı, dolgun tadı elde edilir ve üçüncü kaynama ise kahveye acı tadını almasını sağlar.
• Bir fincan kahve için dolu bir tatlı kaşığı (7-8 gram) kahve kullanılır.
• Kahve hazırlanmadan ne kadar önce öğütülürse, o kadar tazeliğini korur.
• Ateşe koymadan önce cezveye önce kahve ve şeker, sonra bir fincan soğuk su eklenir ve iyice karıştırılır.
• Az şekerli için 1 küp (2-3 gr), orta için 1,5 küp (4-5 gr) veya şekerli için 3 küp (8-9 gr) şeker kullanılmalıdır.
• Cezve kısık ateşin üzerine konulur.
• İlk kabarmadan oluşan köpük cezveden kaşıkla alınıp fincana boşaltılır.
• Cezve tekrar ateşe konulur ve tam kaynamak üzereyken ateşten alınıp yarısı kadarı fincana boşaltılır.
• Kahve üçüncü kez ateşe konur ve yine tam kaynamak üzereyken ateşten alınıp tamamı fincana konur (kahveyi kaynatmamaya özen gösterin, çünkü kahvenin istenmeyen bir acılık ve su tadı almasına neden olur).
• 1 lokum ve bir bardak su ile birlikte ikram edilir.

24 Ekim 2009 Cumartesi

GARNİTÜRLÜ PİLAV


MALZEMELER

-3 su bardağı pirinç
-1 kase küp küp doğranmış (havuç -bezelye-patetes) garnitür karışımı
-tuz
-sıvıyağ ve tereyağı

YAPILIŞI

Pirinçler sıcak suda ıslatılarak 2-3 saat bekletilir.Tencereye tereyağı ve sıvıyağ koyulup eritilir. Islattığımız pirinçler soğuk suda yıkanarak suyu süzülür yağda kavrulur.Kavrulduktan sonra garnitür karışımı eklenerek karıştırılır.pirinçlerin üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edilerek pişirilir.Pilavı 15-20 dakika kadar dinlendirip sıcak olarak servisi yapılır.AFİYET OLSUN:)
PEYNİRLİ PATATES


MALZEMELER

-5 adet haşlanmış patates
-1 su bardağı beyaz peynir
-1 su bardağı kaşar peyniri
-4-5 dal maydonoz
-1 kutu Krema
-1 su bardağı süt
-1 adet yumurta
-Tuz
-1 çorba kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI

Haşlanmış patateslerin kabukları soyulur.Süt, tuz ve 1 çorba kaşığı sıvıyağ ilave ederek koyu kıvamda bir püre hazırlanır.Fırın kabına yağlı kağıt serilerek patates püresi bastırılarak yerleştirilir.Diğer tarafta beyaz peynir,kıyılmış maydonoz,yumurta ve krema karıştırılır.patatesin üzerine yayılarak fırında pişirilir.Fırından çıkarmaya yakın kaşar peyniri rendesi üzerine serpiştirilir.Sıcak olarak servis yapılır.AFİYET OLSUN.:)
PATLICAN SALATASI



MALZEMELER

-500 gr közlenmiş patlıcan
-250 gr közlenmiş kırmızı biber
-3 yemek kaşığı süzme yoğurt
-1 diş sarımsak
-3 yemek kaşığı zeytinyağı
-Süslemek için ceviz
-Tuz

YAPILIŞI

Közlenmiş patlıcanlar bıçakla ince ince kıyılır.Patlıcanlara ezilmiş
sarımsak,yoğurt,tuz ve 2 kaşık zeytinyağı ilave edilerek iyice karıştırılır.Servis tabağına alarak kenarlarına közlenmiş kırmızı biberler dizilir.Üzerine zeytinyağı gezdirilir ve cevizle süslenerek servise sunulur.AFİYET OLSUN:)
ÇİLEK MARMELATI


SABAH KAHVALTILARINDA SEVEREK YEDİĞİMİZ REÇEL VE MARMELAT ÇEŞİTLERİ ÖZELLİKLE KAYMAK VE TEREYAĞI İLE BİRLEŞTĞİNDE MUHTEŞEM BİR LEZZETE DÖNÜŞÜYOR.KİLO PROBLEMİMİZ OLMASA SANIRIM SÜREKLİ TÜKETTİĞİMİZ BİR LEZZET HALİNE GELECEK.AYDA 1-2 DEFA KAÇAMAK YAPIP YEMEMİZDE SAKINCA OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM.NE DERSİNİZ? :)

MALZEMELER

-1 kg çilek
- şeker
-1-2 adet limon tuzu

YAPILIŞI

Çilekler temizlenip rondadan geçirilerek püre haline getirilir.Püre olan çilekler bir ölçü kabına alınır püre ne kadarsa o kadar ölçüde şeker ilave edilir.(Az şekerli seviyorsanız ölçüyü azaltabilirsiniz.ben biraz daha az koydum.)Tencereye püre ve şeker koyularak kaynatılır.üzeri köpük olmaya başlayıp kıvamına gelince limon tuzu eklenir ve ateşten alınır.AFİYET OLSUN :)

PÜF NOKTASI
( Reçel ve marmelatlar sıcakken hemen hava almayan bir kavanoza koyularak buzdolabında saklanması gerekir.Marmelatı kavonozdan alırken kesinlikle ıslak kaşık değmemelidir.Reçel ve marmelatlara su değdiği zaman bozulmasına sebep olur.)
SAKSI KEBABI

MALZEMELER

- 5 Adet bostan patlıcanı
- 1 Kg Kuşbaşı Et
- 2 adet soğan
- 2 kaşık salça
-Tuz -karabiber
-1 su bardağı bezelye
-1 su bardağı küp doğranmış havuç
-Sıvıyağ
-Dilimlenmiş kaşar peyniri

YAPILIŞI

Patlıcanlar alacalı soyulur.3parmak kalınlığında enine kesilir.tuzlu suda 15 dakika bekletilir.Patlıcanlar sudan çıkarılıp kurulandıktan sonra bol yağda kızartılır ve tepsiye dizilir.Diğer taraftan etler hafif haşlanır ve süzülür. Daha sonra etler kıyılmış soğan ve havuç ile birlikte kavurulur.1 yemek kaşığı salça tuz ve karabiber ekleyip bezelyede ilave edilerek pişmeye bırakılır. Kızarttığımız patlıcanların içlerine bastırılır ve çukur oluşturulur.Pişirdiğimiz etler patlıcanların içine paylaştırılır.1 bardak suyla 1 kaşık salça eritilerek patlıcanların olduğu fırın tepsisine dökülür.180 derecede pişirilir.Fırından çıkarmaya yakın dilimlenmiş kaşar peyniri her patlıcanın üzerine yerleştirilir.Hafif eriyince fırından çıkarılır.AFİYET OLSUN:)

MENEMEN

HAZIRLANMASI KOLAY , BESLEYİCİ , HEPİMİZİN SEVDİĞİ BİR TAT OLAN MENEMEN ;ÇEŞİTLİ ŞEKİLLERDE HAZIRLANSADA KLASİK MENEMEN TARİFİ HER ZAMAN TERCİHİMDİR.


MALZEMELER
-5 adet domates
-7-8 adet sivribiber
-4 adet yumurta
-maydonoz
-3 kaşık sıvıyağ
-1 kaşık tereyağı
-tuz

YAPILIŞI
Tereyağı ve sıvıyağ yayvan bir tavaya koyulur.Küçük doğranmış biberler yağda hafif kavrulur.Kabukları soyularak küp küp doğranan domatesler,tuzla birlikte biberlere eklenir.Domatesler pişip suyunu çekmeye başlayınca üzerine yumurtalar kırılır.Domateslerle birlikte hafif karıştılır.Yumurtalarla 5 dakika piştikten sonra kıyılmış maydonoz ilave edilir ve ateşten alınır.AFİYET OLSUN:)

22 Ekim 2009 Perşembe

KARAMELLİ ŞEFTALİ TATLISI

ŞEFTALİNİN KARAMELLE HARİKA UYUMU

MALZEMELER

- 4 adet şeftali
-1 çorba kaşığı tereyağı
-3 çorba kaşığı şeker
-bır kac dal taze nane
-2 adet karanfil
-100 gr bitter çikolata
-sade dondurma

YAPILIŞI

Şeftalilerin kabukları soyularak ortadan ikiye bölünüp çekirdekleri çıkarılır.Bir tencereye tereyağı koyulur eriyince şeker ilave edilir ve karıştırılır..3-4 dakika sonra şekerin rengi koyulasmaya baslayınca şeftaliler içine eklenerek arada karıştırılarak sotelenir..5- 10 dakika kadar sotelendikten sonra nane yaprakları ve karanfil eklenir2 dakika daha karıştırmaya devam edilir.Sotelenen şeftaliler ateşten alınarak soğumaya bırakılır.Diğer tarafta bitter çikolata benmari usulü eritilir.Soğuyan şeftalilerin çukur kısmına sade dondurma yerleştirilir.üzerine erittiğimiz çikolatayla ve taze nane yapraklarıyla süsleyerek servise sunulur.AFİYET OLSUN.:)

(BU PRATİK TATLIYI DENEMENİZİ TAVSİYE EDİYORUM.TADI DAMAĞINIZDA KALACAK BİR LEZZET...)

PEYNİRLİ MİLFÖY BÖREĞİ



YAPIMI KOLAY GÖRÜMÜ ŞIK BİR BÖREK TARİFİ

MALZEMELER:

-Milföy hamuru
-Beyaz peynir
-Maydonoz
-1 adet yumurta sarısı

YAPILIŞI:

Peynir ve ince kıyılmıs maydonozla iç malzeme hazırlanır. 1 tane milföy hamurunu tabaga serip yarısı bıcakla şeritler halınde kesilir.(keserken kenarlara kadar gidilmez yarım cm kadar kenar payı kalır.)Diğer yarısı bütün kalır kesmediğimiz kısma hazırladığımız peynirli iç malzemeyi koyup ikiye katlanır.4 kenarı catal yardımıyla bastırılarak kapatılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür. 200 derecede fırında pişirilir.AFİYET OLSUN:)






21 Ekim 2009 Çarşamba

SOSLU TAVUK


MALZEMELER

-5-6 adet tavuk göğsü veya kemikleri çıkarılmış tavuk budu
-2 adet soğanın suyu
-1 su bardağı süt
-kekik,karabiber,pul biber ,tuz
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1 çorba kaşığı kadar salça

YAPILIŞI

Tavuk etleri bir kaba alınarak bütün malzeme üzerine eklenir.İyice karıştırıldıktan sonra buzdolabında 4-5 saat kadar bekletilir.Izgarada veya teflon tavada pişirilerek servise sunulur.AFİYET OLSUN:)

20 Ekim 2009 Salı

ÇİN BÖREĞİ

MALZEMELER

iç malzemesi
- 1kase haşlanmış tavuk
- 2 adet orta boy soğan
- 1 kase mantar
-3 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
- 3 çorba kaşığı çam fıstığı
- 3 çorba kaşığı kuşüzümü
- Yarım çay kaşığı karabiber,yenibahar,kimyon,tarçın
.........................................................................
- 4 adet yufka
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 adet yumurta
- Galetaunu

YAPILIŞI :

Soğanlar zar şeklinde doğranır.Biraz sıvı yağda çam fıstıklarıyla birlikte hafif kavrulur.Haşlayıp didikleyerek ufak parçalar haline getirdiğimiz tavuklarlarla birlikte mantarlarda soğana ilave ederek sotelenir.Sotelenme işleminin bitmesine yakın baharatlar,kuşüzümü, ceviz maydonoz ilave edilerek ocaktan indirilir.Soğumaya bırakılır.
Diğer tarafta süt, su ve yağı ilave ederek bir karışım hazırlanır.1 yufkayı dört esit parçaya bölerek bu karısım sürülür.Hazırladığımız iç malzemeyi arasına yayarak sigara böreği gibi sarılır.(sardığınız parçaların büyük olmasına bakmayın piştikten sonra verevine ikiye keserek servis yapacağız.) Sarma işlemi bittikten sonra yumurta bir kasede biraz sıvı yağ ile çırpılır.Sardığınız börekler önce yumurtaya sonrada galetaununa bulanarak yağlanmış fırın tepsisine dizilir.fırından çıkınca ortadan verevine kesilerek servis yapılır. AFİYET OLSUN:))
&&&&&&&&&&&&&&&
Uzun bir tarif oldu fakat göründüğü kadar zor bir tarif değil.Ayrıca tadı mükemmel oluyor:)ister İç malzemeyi hazırlayıp isterseniz de sarıp deepfrizinize kaldırabilirsiniz...

13 Ekim 2009 Salı

MARMELATLI KURABİYE


MALZEMELER

-250 gr tereyağı veya margarin
-1 Su bardağından bir parmak eksik pudra şekeri
-2 Yumurta Sarısı (beyazı üzerine)
-1 Paket kabartma tozu
-1 Paket vanilya
-Aldığı kadar un
-arası için istenilen marmelat çeşidi

YAPILIŞI
Bütün malzeme yoğurulur.Hamur bir parmak kalınlığında merdaneyle açılır.Bir tane kurabiye için  çay bardağı veya su bardağıyla 2 ayrı yuvarlak kalıp çıkarılır.Bir tanesinin üzeri şekilli bir kalıpla şekillendirilerek üstüste koyulur.170 derecelik fırında pişirilir.Soğuduktan sonra önce pudra şekeri elenir daha sonra  içlerine marmelat koyulur.AFİYET OLSUN:)

1 Ekim 2009 Perşembe

ŞEHRİYELİ YAYLA ÇORBASI



MALZEMELER

-5 su bardağı su
-1 su bardağı arpa şehriye
-2 su bardağı yoğurt
-1 yumurta
-1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
-3 yemek kaşığı sıvıyağ
-2 çorba kaşığı kuru nane
-Tuz

YAPILIŞI

Su tencereye koyularak kaynatılır.1kaşık sıvıyağ ,tuz ve arpa şehriyeler kaynayan suya ilave edilir.Diğer tarafta yoğurt,yumurta ve un iyice çırpılır.Şehriyeler açılıp pişince yoğurt karışımı eklenir.(yoğurdun kesilmemesi için çorbadan biraz alınıp ılıklaştırılarak tencereye yoğurt eklenir) yoğurdu ekledikten sonra 1 kere kaynayınca hemen ocaktan alınır.Küçük bir tavada sıvıyağ ve tereyağı eritilir naneyi yağa karıştırıp altı kapatılır.Sıcak olarak nane, çorbanın üzerine dökülerek servise sunulur.AFİYET OLSUN:)

MİNİ LAHMACUN



MALZEMELERHamuru için:-1 su bardağı ılık süt
-1 yemek kaşığı toz maya
-1 tatlı kaşığı tuz ve şeker
-2 adet yumurta
-1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
-Alabildiğince un (kulak memesi yumuşaklığında olacak)

Üst harcı için:
-500 gr kg yağsız dana kıyma
-2 adet orta boy kuru soğan ( rendelenmiş)
-1yemek kaşığı salça
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
-3 adet rendelenmiş domates
-3-4 adet sivribiber
-Kıyılmış maydonoz
-3 çorba kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI
Üst malzemenin hepsi karıştırılarak lahmacun içi gibi hazırlanır.Diğer tarafta maya şeker ve tuz karıştırılır.Maya kabarmaya başlayınca un, sıvıyağ,yumurta ve süt eklenerek hamur yoğrulur.Kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlanır.2 saat kadar hamurun mayalanması için sıcak bir ortamda bekletilir.Yumurta büyüklüğünde bezelere ayırarak,fotoğraftaki gibi şekil verilir. Üzerine hazırlanan kıymalı harç koyulur.Fırında pişirilerek sıcak olarak servise sunulur.AFİYET OLSUN:)

KESTANELİ BADEMLİ PİLAV



MALZEMELER

- 1 büyük kase közlenip pişilmiş kestane
- 1 su bardağı badem (sıcak suda 5 dakıka haşlanarak kabukları çıkarılır.)
- 1 çay bardağı çam fıstığı
- 250 gr kuşbaşı et veya tavuk
- Dereotu
- 2 kase pirinç
- Tereyağı
- Sıvıyağ

YAPILIŞI
Tencereye bıraz tereyağı ve bıraz sıvı yağı ekliyoruz.2 saat önce sıcak suyla ıslatılmış pirinçlerimizi yıkayıp ısınan yağda kavuruyoruz.4 kase kadar su koyarak pişiriyoruz.Diğer tarafta bir kaba bıraz tereyağı ve sıvıyağ ilave ederek bademleri,çam fıstıklarını ve kestaneleri hafif kavuruyoruz.Haşladığımız etlerimizi (eger tavuk yapıyorsak haşlamadan dırek soteleyebılırız.) kestanelere ilave ederek soteliyoruz.Sotelenen malzemeyi bir kalıba alıyoruz üzerine pilavımızı koyuyoruz ve geniş bir tabağa ters çeviriyoruz .Üzerini kıyılmış dereotuyla süsleyerek servise sunuyoruz.Afiyet olsun:)

LinkWithin