24 Temmuz 2010 Cumartesi

KISA BİR ARA...

                                                              
                                                         @GÖKÇEADA
Arkadaşlar ,bunaltıcı sıcaklarla birlikte tatil isteği de artmaya başladı.Kısa bir mola veriyorum.10 gün kadar tatildeyim.Blogum sizlere emanet:)))En kısa zamanda yepyeni tariflerle birlikte döneceğim.Görüşmek üzere...:)

20 Temmuz 2010 Salı

SEMİZOTLU YOĞURTLU KÖFTE

Semizotlu köfte Malatya'da yaz günlerinin serinletici ,doyurucu ve sağlıklı yiyeceklerinden biridir.Köfte denilince aklınıza et köftesi gelmesin. Malatya'da bir çok bulgurlu tarifin adı köfte olarak geçer.Yeter ki içinde bulgur olsun.:)Oldukça pratik, yapımı kolay, bir o kadarda lezzetli ,yemeye doyamayacağınız bir tariftir.Köfteleri yapıp haşlamadan deepfrezde saklayabilirsiniz.

MALZEMELER
-500 gr semizotu
-2 su bardağı unlu bulgur
- 500 gr yoğurt
-2-3 diş sarımsak
-Tuz

YAPILIŞI
-Semizotu tuzlu suda hafif haşlanır.
-Bulgura tuz ve su eklenerek yoğrulur.Hazırlanan hamurdan parçalar alıp nohuttan biraz büyük olacak şekilde, avuç içinde yuvarlanır.
-Hazırlanan köfteler tuzlu suda haşlanır.Suyu süzülür.(15 dakika kadar haşlanır.)
-Sarımsaklı yoğurt hazırlanır.Yoğurt 1 su bardağı  buzlu suyla sulandırılır.(Çok koyu olmaması gerekiyor.Yoğurt  çok koyuysa 2 su bardağı suyla sulandırılır.)
-Bir kaba alınan haşlanmış köftelerin üzerine ,haşlanan semizotu ve yoğurt eklenerek harmanlanır.
-Soğuk olarak servise sunulur.

NOT:Unlu bulgura Malatya'da yarma denir.Bu bulguru İstanbul'da olanlar bir çok semtte bulunan Malatya ve Antep Pazarı Marketleri'nden alabilirler.Bende oralardan alıyorum.Hiç bulamıyorsanız da en ince bulgura çok az un katarak hazırlayabilirsiniz.

17 Temmuz 2010 Cumartesi

KISIR


Kısırı yapmayan ve sevmeyen varmıdır?
çoğu bayanlar özel günlerinde mutlaka yaparlar.Hem göz doldurucu, hem doyurucudur.Genelde kısırın bütün malzemeleri çiğden eklenir.Tarife uygun denemenizi şiddetle tavsiye ederim.Çoğu arkadaşta belki aynı tarifle yapıyordur.
Okulda özel günlerde, toplantılarımızda arkadaşlara sorarım,
-Size ne yapayım ?
Cevap: her zaman kısırdır:)
Bunun tadı başka derler.Başka olmasının sebebi sadece erik ekşisi ve soğanın kavrulmasıdır.Erik ekşisi Malatya'ya özgü bir ekşidir.Her yerde bulunmuyor ama nar ekşiside aynı tada yakın oluyor.Herkese güzel ,mutlu bir hafta sonu diliyorum :)


MALZEMELER
-Kişi başı 1 çay bardağı ince bulgur(verilen ölçüler 6 kişiliktir sayıya göre malzemeleri çoğaltın.)
-2 adet kuru soğan
-3-4 diş sarımsak
-1 çorba kaşığı biber salçası
-2 çorba kaşığı domates salçası
-1 su bardağı kadar zeytinyağı
-karabiber-tuz-kimyon-pul biber (istenilen başka baharatlarda eklenebilir.)
-2 çorba kaşığı kuru nane
- Nar ekşisi ,bulabilirseniz erik ekşisi onuda bulamazsanız limon:)
-İnce kıyılmış taze soğan -maydonoz

YAPILIŞI
-Bulgurun üzerine 1 parmak  gececek şekilde kaynatılmış sıcak su ilave edilir  ve kapağı kapatılarak bulgurun kabarması sağlanır.(yaklaşık 20 dakika)
-ince doğranmış  soğan yağla birlikte hafif kavrulur.
-İçine salça eklenir ve soğanlar sotelenir.
-Kabaran bulgurun üzerine soğanlar alınır.
-Baharatlar ,ezilmiş sarımsak,tuz , nar ekşisi veya limon eklenerek karıştırılır.
-Son olarakta taze soğan ve maydonoz eklenir harmanlanır.
-Göbek salatayla ve yeşilliklerle servise sunulur.

14 Temmuz 2010 Çarşamba

FRAMBUAZLI-MUZLU PARFE

Yaz mevsimi için çok pratik ve serinletici parfeyi bu defa frambuaz ve muz ikilisiyle denedim.Tadı muhteşem oldu.Parfeyi yaz mevsiminde sürekli deepfrizimde bulundururum.Aniden gelen misafirlere de hazır oluyor.Yapımıda 10 dakikanızı bile almıyor.:)Parfenin bir güzel yanıda istedğiniz ,yakıştırdığınız şeyleri ekleyerek yenı lezzetler oluşturmanızdır.

MALZEMELER
-1 Paket kakaolu pötibör bisküvi
-1 kutu krem şanti (2poşet)
-100 gr dondurulmuş frambuaz
-2 adet muz
-1 -2 yemek kaşığı damla çikolata
-İsteğe göre fındık-ceviz

YAPILIŞI
-2 poşet krem şanti 1 bardak sütle çırpılarak hazırlanır.
-Bisküviler küçük parçalar halinde elle kırılarak krem şantiye eklenir.
-Damla çikolata,küp doğranmış muzlar ve frambuaz ilave edilerek karıştırılır.
-Kalıba streç film serilir.Hazırlanan karışım kalıba dökülür.
-Deepfrezde 1 gün, acilse 3-4 saat dondurulur.
-Kalıptan steç film yardımıyla cıkarılır ters çevrilir.
-Üzeri çikolata sosuyla süslenir.
-Servis etmeden 5 dakika önce buzluktan çıkarılır soğuk olarak dondurma gibi dilimlenerek servise sunulur.

9 Temmuz 2010 Cuma

MUZLU TAVUKGÖĞSÜ

Klasik tavukgöğsü tatlısını bir çok şekilde deniyoruz.Sade haliyle bile harika hafif bir tatlıdır.Bende çeşitli soslarla denemeler yaptım son denemem muzlu oldu.Mutlaka bir çoğunuz denemiştir.Gercekten cok pratik ve lezzetli bir tatlı,denemeyenlere öneririm.Muz yerine farklı meyvelerde kullanabilirsiniz.Güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle:)

MALZEMELER
-1 kg süt
-3 yemek kaşığı mısır nişastası
-2 yemek kaşığı un
-2.5 fincan şeker
-1 yemek kaşığı tereyağı
-2 adet muz
-Hindistan cevizi

YAPILIŞI
- Süt,mısır nişastası,un ve şeker mikserle çırpılır.
-Ocağa alınarak pişirilir.
-Pişen karışıma tereyağı eklenerek 10 dakika kadar mikserle çırpılır.
-Islatılan borcama veya uygun bir kalıba karışımın yarısı dökülür.
-Üzerine dilimlenen muz dizilir ve kalan karışım muzların üzerine dökülür.
-Dolapta 1 gece dinlendirilip, servis sırasında üzeri hindistan cevizi ve çikolata sosuyla süslenir.

5 Temmuz 2010 Pazartesi

ELMALI KURABİYE


Bütün kurabiyeler güzel olur ama elmalı kurabiyenın yeri ayrıdır.Kurabiyeleri 2 ay önce yapmıştım.Birazını pişirdim çok geldiği için birazını da deepfrize kaldırmıştım.Aniden gelen misafirlerim için dolapta beklettiğim kurabiyeleri çıkarıp pişirdim ve gördüm ki deepfrizde dinlenince çok daha güzel oluyormuş.Bu şekilde saklamanızı tavsiye ederim:)

MALZEMELER

-1 paket tereyağı veya margarin (Oda ısısında yumuşatılmış)
-2 yemek kaşığı yoğurt
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 çay bardağı pudra şekeri
-1 paket kabartma tozu
-1 çay kaşığı limon rendesi
-4-5 su bardağı kadar un
-1 paket vanilya

İÇ MALZEMESİ
-3 adet elma
-2 yemek kaşığı şeker
-Yarım çay bardağı kuş üzümü
-1 tatlı kaşığı limon suyu
-1 tatlı kaşığı tarçın
-1 çay bardağı kıyılmış ceviz
-Üzeri için pudra şekeri

YAPILIŞI
-Hamur için verilen tüm malzeme bir kaba alınarak yoğrulur.
-Elmalar rendelenir
-Rendelenen elmalar  şekerle tavada hafif pişirilir.
-Kuş üzümü ve tarçını eklenir.
-Hazırlanıp 45 dakika dinlenen hamurdan parçalar alıp, içine elma harcı koyularak mekik şeklinde veya istenilen şekilde kapatılır.
-Fırın tepsisine dizilerek 180 derecede fırında pişirilir.
-Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir. AFİYET OLSUN:)

1 Temmuz 2010 Perşembe

ETLİ YAPRAK SARMASI


Uzun zamandır yoğunluk nedeniyle yeni tarifler ekleyemedim.Yıl sonu hazırlıkları gösteriler derken,yorucu bir  koşturmanın ardından artık okulum tatillll:)Uzun bir dinlenme dönemi olacak.
Post için hazırlanıp arşivde bekleyen tariflerimi yayımlamaya  tatilimin ilk gününde hemen başladım.Sarımsaklı yoğurt eşliğinde yaprak sarmasına kim hayır diyebilir? :) Ben diyemedim ve asla diyemeyeceğim bir yemektir:) şimdi bu tek lokmalık yaprak sarmalarının nasıl yapıldığına göz atalım;

MALZEMELER
-500 gr salamura asma yaprağı

-İÇ MALZEMESİ
-500 gr kıyma
-1 su bardağı pirinç
-2 adet domates
- 2 adet Soğan
-7-8 dal Maydanoz
-2 çorba kaşığı Salça
-Tereyağı veya sıvıyağ
-Tuz, Karabiber.
-Yarım su bardağı ılık su

SOSU İÇİN
-2 su bardağı su
-1 çay bardağı kadar sıvıyağ
-1 yemek kaşığı salça

YAPILIŞI
-Yapraklar bir gece önceden suda bekletilerek tuzunun çıkması sağlanır.
-Kıyma bir kaba alınır.İçine ince doğranmış soğan ve domates,yıkanıp süzülen pirinç,kıyılmış maydonoz,tuz, karabiber ,salça,yarım su bardağı ılık su,1 çay bardağı sıvıyağ koyularak iyice karıştırılır.
-Hazırlanan harç ,tek lokma büyüklüğünde olacak şekilde yaprakların içine koyularak sarılır ve tencereye dizilir.
-Bir tavaya yarım çay bardağı sıvıyağ koyulur ve 1 kaşık salça eklenerek eritilir.
-Üzerine tuz , 2 su bardağı su ilave edilerek kaynatılır ve tencereye dizilen yaprakların üzerine dökülür.(Su tencerenin arasından görünecek kadar olmalıdır.Suyu az gelirse ilave edilebilir.)
-45 dakika ocakta pişirilir.
-Sarımsaklı yoğurtla birlikte servise sunulur.AFİYET OLSUN :)
(malzeme miktarı  çok gelirse azaltabilirsiniz)

LinkWithin