8 Ocak 2010 Cuma

KURU PATLICAN VE BİBER DOLMASI


Kış mevsiminde kurtulmuş sebzeleri sık sık kullanırız.Patlıcan,biber,salatalık, kabak kurusu gibi sebzelerden zeytinyağlı, etli ve patetesli dolmalar yapılır.Malatya Yöresinde iç malzeme olarak bazen pirinç yerine bulgurda kullanılır.Kuru sebzelerin yanına sardığınız yapraklarda çok yakışır ve tadına doyum olmaz:)benim size verdiğim tarif etli dolma nasıl yapılıyorsa aynı şekilde yapılmıştır.


MALZEMELER
-10 adet kuru biber
-10 adet kuru patlıcan
- 10 adet salatalık kurusu
-100 gr salamura yaprak

İÇ MALZEMESİ
-500 gr kıyma
-1 su bardağı pirinç
- 3 adet Soğan
-7-8 dal Maydanoz
-2 çorba kaşığı Salça
-Tereyağı veya sıvıyağ
-Tuz, Karabiber.
-Yarım su bardağı ılık su

SOSU İÇİN
-2 su bardağı su
-1 çay bardağı kadar sıvıyağ
-1 yemek kaşığı salça

YAPILIŞI
Kuru biber,salatalık ve patlıcanlar sıcak suda yumuşayıncaya kadar haşlanır.Diğer tarafta kıyma bir kaba alınır.İçine ince doğranmış soğan,yıkanıp süzülen pirinç,kıyılmış maydonoz,tuz, karabiber ,salça,yarım su bardağı ılık su,1 çay bardağı sıvıyağ koyularak iyice karıştırılır.Biber,patlıcan ve salatalık urularının içleri doldurulur ve yapraklarda iç malzemeyle sarılır.Tencereye dizilir.Bir tavaya yarım çay bardağı sıvıyağ koyulur ve 1 kaşık salça eklenerek eritilir.Üzerine tuz ve 2 su bardağı su ilave edilerek kaynatılır ve tencereye dizilen dolmaların üzerine dökülür.(Su tencerenin arasından görünecek kadar olmalıdır.Suyu az gelirse ilave edilebilir.)45 dakika ocakta pişirilir.Yoğurtla birlikte servise sunulur.AFİYET OLSUN :)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

selamun aleykum,

boyle guzel dolmalara hic yorum yapilmazmi?cok seviyorum patlican ve biber dolmalarini.yaprak sarmasinada asla hayir demem.

ellerinize saglik cok guzel gorunuyorlar:)

LinkWithin