30 Aralık 2009 Çarşamba

LAHANA SALATASI



Salata içinde lahanalar göbek salatayı andırıyor.Sizler farklı malzemeler de ilave edebilirsiniz.Ayrıca mutfağınızda kalan lahanalarıda değerlendirmek açısından bir öneri.:)
MALZEMELER

-4-5 Yaprak beyaz lahana (iç kısmındaki sert yaprakları)
-2 adet domates
-2 adet salatalık
-1 su baradağı mısır
-maydonoz
-siyah zeytin
-taze soğan veya 1 adet kuru soğan
-limon-tuz-zeytinyağı

YAPILIŞI
Lahanalar haşlanmadan çiğ olarak incecik kıyılır.Üzerine soğanlar yine ince doğranarak eklenir.salatalık domates küp küp doğranır ve kıyılmış maydonoz,mısır zeytin salataya ilave edilir.Dİğer tarafta limon tuz ve zeytinyağı ile bir sos hazırlanarak salata tadlandırılır.AFİYET OLSUN:)

23 Aralık 2009 Çarşamba

KADAYIF DOLMASI

Erzurum yöresine ait muhteşem tadıyla vazgeçemeyeceğimiz bir tatlı...
Yapımıda oldukça pratik.
MALZEMELER
-500 gr tel kadayıf
-4 adet yumurta
-Ceviz
Şerbeti için
-2 su bardağı şeker
-2 su bardağı su
kızartmak için
-Sıvıyağ

YAPILIŞI

Avucumuza kadayıfı serip arasınada cevizi yerleştirip dolma sarar gıbı sararak hazırlanır.Çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır.Kaynamış ve orta sıcaklıktaki şerbete kızartılan kadayıflar koyulur ve 5 dakıka sonra şerbetten çıkartılarak servis yapılır.Bu tatlının sıcakken yenilmesi önerilir.AFİYET OLSUN:)


20 Aralık 2009 Pazar

HAZIR YUFKADAN PİZZA


MALZEMELER

-2 adet yufka
-1 yumurta
-1 çay bardağı kadar sıvıyağ
-1 su bardağı süt

Üzeri için
-Sucuk
-Domates
-Zeytin
-Biber
-Rendelenmiş kaşar peyniri

(çeşitleri isteğinize göre seçebilirsiniz.)

Taban Sosu

-2 çorba kaşığı salça
-2 çay bardağı su
-kekik- tuz -karabiber

YAPILIŞI

Yumurta, süt ve sıvıyağ çırpılır.Yufkanın bır tanesı borcama serilir hazırladığımız harç üzerine sürülür.Diğer yufkanında yarısını üzerine buruşturarak yerleştirip yine harç sürülür.kalan yarı parça üzerine yine buruşturarak yerleştirip harç sürülür.En son kenarları kapatılarak pizzanın zemini oluşturulur.(tepsi böreğini nasıl hazırlıyorsak aynı şekilde fakat ince olarak hazırlıyoruz.)salça,su,tuz,kekik ve biraz karabiber karışımı biraz suyla sulandırılarak iyice çırpılır ve hazırladığımız yufkanın üstüne sürülür.Üzerine biraz kaşar peyniri serpiştirilerek doğranmış sucuk,domates,biber,zeytin veya arzu ettiğiniz malzemeler döşenir.Fırında üzeri ve altı kızarıncaya kadar pişirilir.fırından almadan 5 Dakika önce kaşar peyniri serpilir.Sıcak olarak servis yapılır.AFİYET OLSUN:)

Yufkadan yapılan bu pratik pizza tarifini denediğinizde, yiyenler yufka olduğunu hemen anlayamayacaktır.Evde kalan,Böreğinizden artan 2 yufkadan kolayca bu pizzayı yapabilirsiniz.Deepfrizede hazırlayıp pişirmeden kaldırabilirsiniz.

(Hazırladığınız zeminin üzerinde ve kenarlarında hiç boş yer bırakmadan hazırlamaya dikkat edin...)

16 Aralık 2009 Çarşamba

DOMATESLİ PİLAV


MALZEMELER

-2 kase pirinç
-2 adet domates
-2 çorba kaşığı tereyağı
-1 çay bardağı sıvıyağ
- Tuz

YAPILIŞI

Pirinç sıcak suyla ıslatılmış olarak 3-4 saat kadar bekletilir.Tencereye tereyağını ve sıvıyağını ekleyerek eritilir. Soğuk suda yıkanarak süzülen pirinçler yağa ilave edilir.pirinçler 5 dakika yağda kavrulur.Kabukları soyulmuş ,rendelenmiş domates ve tuz eklenerek kavurma işlemine devam edilir.Üzerini 2 parmak geçecek kadar su koyularak kısık ateşte pişirilir.Piştikten sonra 10 dakika demlenmesi beklenirek sıcak olarak servise sunulur.AFİYET OLSUN:)

15 Aralık 2009 Salı

SIKMA KÖFTE
(MALATYA YÖRESEL)
MALZEMELER

-2 su bardağı yarma
-1 /2 su bardağı orta bulgur
-4-5 adet yeşil biber
-3-4 adet domates
-2 adet kuru soğan
-2 kaşık salça
-3 Kaşık tereyağı ve 1 çay bardağı kadar sıvıyağ
-200 gr. kıyma
-1 demet maydanoz
-4-5 diş sarmısak
-Tuz ve karabiber










YAPILIŞI
Yarma, orta bulgur, tuz ve su ilavesi ile yoğrularak fazla yumuşak olmamak kaydıyla bir hamur yapılır. Hazırlanan hamur misket büyüklüğünde parçalara ayrılır, yuvarlanır. Ortasına hafifçe bastırılır. Kaynayan tuzlu suda haşlanır. (Haşlanıp haşlanmadığını anlamak için köfte alınır. Kaşıkla ikiye ayrılır, içerisinde kuru bulgur görünmüyorsa haşlanmış demektir.)
Diğer tarafta küp şeklinde doğranmış soğanlar, yağda kıyma ile birlikte kavrulur. İnce doğranmış biber, kabukları soyularak küp şeklinde doğranmış domates, tuz ve biraz salça katılarak karıştırılır. Haşlanan köfteler, süzgece alınarak süzülür. Hazırlanan sosun içerisine atılır ve süzdüğümüz sudan yarım su bardağı kadar köftenin içine eklenerek karıştırılır. En son kıyılmış maydanoz ilave edilir. Sıcak olarak servise sunulur. AFİYET OLSUN:)

10 Aralık 2009 Perşembe

SİMİT PİLAVI

SİMİT PİLAVI MALATYA'YA ÖZGÜ ÇOK İNCE BİR BULGURLA YAPILAN BİR ÇEŞİT PİLAVDIR.

MALZEMELER

-2 adet Kuru soğan
-2 yemek kaşığı tereyağı
-1 kase Malatya simit bulgur(Malatya Pazarı Market'lerinde bulabilirsiniz.)
-2 kase et suyu veya su
-1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası

YAPILIŞI

Pilav tavasında küp seklinde doğranmış soğan yağla öldürülür, salçası ilave edilir.Su kaynayınca tuz ilave edilir. Simit bulgur eklenip hafif kavrulurak suyu koyulur. Kısık ateşte suyu çekinceye kadar pişirilir.Servis tabağına alınır. Üzerine arzu edilirse kızdırılmış tereyağı gezdirilir. Yeşil soğan ve tursu ile servis yapılır.AFİYET OLSUN:)

5 Aralık 2009 Cumartesi

PEREMEÇ

PEREMEÇ



Kazan Türklerinin yöresel tatları olup bir çeşit Çiğ börek diyebiliriz.

MALZEMELER

Hamuru için:

- 1su bardağı ılık süt
-1 yemek kaşığı toz maya
-1 tatlı kaşığı tuz ve şeker
-2 adet yumurta
-1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
-Aldığı kadar  un (kulak memesi yumuşaklığında olacak)

İç harcı için:

-500 gr kg yağsız dana kıyması
-2 adet orta boy kuru soğan ( rendelenmiş)
-3 yemek kaşığı su
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağı


YAPILIŞI

Rendelenmiş Soğan,kıyma tuz ve karabiber karıştırılıp İyice yoğrulurak iç malzeme hazırlanır.Diğer tarafta maya şeker ve tuz karıştırılır.Maya kabarmaya başlayınca un, tereyağı,yumurta ve süt eklenerek hamur yoğrulur.Kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlanır.2 saat kadar hamurun mayalanması için sıcak bir ortamda bekletilir.

Elimizi biraz unlayarak avuç içinde yuvarladığınız bezeleri elde döndürerek 9-10 cm çapında çok ince olmamak koşuluyla (4-5 mm. kalınlığında) yuvarlaklar elde ederiz.(kenarların kalın olmaması lazım)Bir yemek kaşığı kadar kıymayı kaşığın tersi ile bastırarak hamurun ortasına koyup Yuvarlakları parmağımızla içe doğru minik pile pile kıvrımlar yaparak kıymanın üstünü tam örtmeden şekil veririz. Açık kısmını alta gelecek şekilde sıvıyağda kızartırız.Afiyet olsun:)

3 Aralık 2009 Perşembe

İÇLİ KÖFTE

MALZEMELER

İçi için:-250 gr. yağlı kıyma
-2-3 baş kuru soğan
-2-3 kaşık katı yağ
-5-6 dal maydanoz
-Tuz-karabiber

Dışı için:
-1/2 kg. yağsız iki kere çekilmiş kıyma
--1 kg. orta bulgur-1 çay bardağı irmik
Tuz -1 adet yumurta

YAPILIŞI

İçinin hazırlanması: 250 gr. kıyma ile küp şeklinde doğranmış soğan, yağla birlikte kavrulur. Ateşten alınarak tuz, karabiber ve kıyılmış maydonoz ilâve edilerek karıştırılır.Buzdolabında soğumaya bırakılır.
Dışının hazırlanması: Orta bulgur, yağsız kıyma tuz ve su ilâvesiyle iyice yoğrulur. Hamur macun kıvamına gelinceye kadar yoğurma işlemine devam edilir. ( hamur tüm olarak yoğrulduğu kaba yüksekten atılır. Tepsiye yapışmıyorsa olmuş demektir.) Yoğrulan hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır. İçi oyularak önceden hazırlanan kıymalı harç koyularak oval şekilde kapatılır
Tencerede su kaynatılır ve hazırlanan köfteler tuz ialevsi olan suda haşlanır.(köfteler kaynayıp suyun üzerine çıkınca pişmiştir.Yaklaşık 7-8 dakika) haşlanan köfteleri yumurtaya bulayıp kızartabilirsiniz.Sadece haşlanarakta yenebilir.Fotoğraftaki köfteler yumurtaya bulanarak kızartılmıştır.Deepfrizde saklamak istersek köfteleri haşladıktan sonra kaldırmalıyız.AFİYET OLSUN :)

2 Aralık 2009 Çarşamba

ETLİ NOHUT


MALZEMELER

-500 gr yağsız kuşbaşı et
-250 gr nohut
-2 adet soğan
-2 yemek kaşığı salça
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 çay bardağı sıvıyağ
-5-6 su bardağı su

YAPILIŞI

Düdüklü tencereye yağ konularak küp küp doğranan soğanlar etlerde ilave edilerek hafif kavrulur.Kavrulan etlere salça eklenir. Bir gece önceden ıslattığımız nohutların suyu süzülerek etle birlikte karıştırılır.Tuz ve suyu da ilave edilerek pişirilir.AFİYET OLSUN:)

1 Aralık 2009 Salı

BİLİK
Ata ,dede dostumuz Sevgili Türkan Teyze'min benim çocukluğumdan beri lezzetle yaptığı, artık onunla bütünleşmiş ve hepimizin sevdiği bilik tarifini sizlerle paylaşmak istedim.Türkan Teyze Malatya yemeklerini ve kendine özgü oluşturduğu tarifleriyle harika lezzetlerin sunumunu yapmaktan her zaman keyif alır.Ellerine sağlık Türkan Teyze'ciğim:)

MALZEMELER
- 1 su bardağı süt
-2 çorba kaşığı yoğurt
-1kg un
-1 küçük paket kuru maya
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 su bardağı sıvıyağ
-2 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
-1tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
Bütün malzeme karıştırma kabına alınarak yoğrulur.Hazırlanan hamur 1-2 saat kadar sıcak bir yerde üzeri örtülerek mayalanması için bekletilir.Mayalanan hamurdan parçalar alınıp elde önce yuvarlanarak sonra da yassı şekil verilerek fırın tepsisine dizilir.Üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 derece ısıda fırında pişirilir.AFİYET OLSUN:)

LinkWithin