27 Kasım 2009 Cuma

MALATYA USULÜ YOĞURTLU KÖFTE

MALATYA'MIZIN EN SEVİLEN YEMEKLERİNDEN BİRİDİR.BU KÖFTEYE MALATYA USULÜ MANTI DA DİYEBİLİRİZ.:) ORJİNALİNDE ET KÖFTELERİ OLMUYOR.SADECE KABAK VEYA HAVUÇLA YAPILIYOR.

MALZEMELER

-500 gr unlu bulgur (Malatya Pazarı Marketlerinde bulabilirsiniz.)
-1 tatlı kaşığı Tuz
-2 bardak kadar Su

ÜZERİ İÇİN
-2 adet havuç
-250 gr kıyma
-Tuz
-Karabiber
-Damak zevkine göre istenilen baharatlar
-1 yemek kaşığı tereyağı
-2 yemek kaşığı sıvıyağ
-1 tatlı kaşığı pul biber

SOS İÇİN
-3 su bardağı yoğurt
-Tuz
-1 diş sarmısak

YAPILIŞI

Bir kaba tuz ve bulgur koyulur.Bulgura su yavaş yavaş eklenerek yoğrulur.(Hamurun yumuşak olmaması gerekir.Elimizde yuvarlayabileceğimiz kıvamda olmalıdır.)Hazırlanan hamurdan parçalar alıp kiraz büyüklüğünde avuç içinde yuvarlanır.Bir tencereye su koyulur içine 1 tatlı kaşığı tuz atılır.Yuvarladığımız hamurlar ve küp doğranan havuçlar kaynayan suda makarna haslanır gıbı 20 dakika haşlanır.Diğer tarafta et köfteleri malzemesi karıştırılıp aynı büyüklükte yuvarlanır.Tavaya tereyağı ve sıvıyağ koyulur et köfteleri yağda kavrulur.Pul biberide eklenerek ateşten alınır.Haşlanan hamurlar ve havuçlar çukur bir servis tabağına alınır.Üzerine yoğurt ,sarmısak ve tuzdan oluşan sos dökülür.Son olarak en üste mantı sosu gibi et köfteleri ilave edilir.Maydonozla süslenerek sıcak olarak servise sunulur.AFİYET OLSUN :)

2 yorum:

tatesal dedi ki...

Demekki hem adaş,hem burçdaş hemde bölgedaşız...Ben Erzincandan sen Malatyadan...Malatyaya 2000 yılında gelmiştim,kardeşim tayinen orada bulunuyordu,çok güzel bir şehir...
Malatyaya sevgiler...

TÜLİN dedi ki...

merhaba.Oldukça yakınlıklarımız varmış:)ben İstanbul'da yaşıyorum.Fakat Malatya'nın geleneklerini ve yemeklerini burada da yaşatıyoruz.Erzincan'a Sevgiler:)

LinkWithin