25 Ekim 2009 Pazar

TÜRK KAHVESİ NASIL PİŞİRİLİR?


• Türk kahvesi 3 kez kaynatılır. İlk kaynamadan sonra alınan kısım kahvenin köpük kısmıdır. İkinci kaynatmadan kahvenin tatlı, dolgun tadı elde edilir ve üçüncü kaynama ise kahveye acı tadını almasını sağlar.
• Bir fincan kahve için dolu bir tatlı kaşığı (7-8 gram) kahve kullanılır.
• Kahve hazırlanmadan ne kadar önce öğütülürse, o kadar tazeliğini korur.
• Ateşe koymadan önce cezveye önce kahve ve şeker, sonra bir fincan soğuk su eklenir ve iyice karıştırılır.
• Az şekerli için 1 küp (2-3 gr), orta için 1,5 küp (4-5 gr) veya şekerli için 3 küp (8-9 gr) şeker kullanılmalıdır.
• Cezve kısık ateşin üzerine konulur.
• İlk kabarmadan oluşan köpük cezveden kaşıkla alınıp fincana boşaltılır.
• Cezve tekrar ateşe konulur ve tam kaynamak üzereyken ateşten alınıp yarısı kadarı fincana boşaltılır.
• Kahve üçüncü kez ateşe konur ve yine tam kaynamak üzereyken ateşten alınıp tamamı fincana konur (kahveyi kaynatmamaya özen gösterin, çünkü kahvenin istenmeyen bir acılık ve su tadı almasına neden olur).
• 1 lokum ve bir bardak su ile birlikte ikram edilir.

1 yorum:

TATESAL dedi ki...

Canım ben resimdeki elektrikli cezveden kullanıyorum,çok güzel oluyor...
Bol kahveli günlere...

LinkWithin